Blog

Hack Shield

Hack Shield

”Hack Shields” is een online platform waar kinderen (basisschool leeftijd) via een interactieve game de gevaren van het internet leren erkennen en leren hoe ze deze moeten ontwijken of oplossen. Het game is reclame vrij en deelnemen is gratis.
Via allerlei queesten worden diverse thema’s aangesneden zoals malware, wat is een goed paswoord, wat met betalen op het internet, wat met vriendjes op het net…
Verder is het de bedoeling dat kinderen die dit game spelen anderen helpen met de opgedane kennis en niet alleen leeftijdsgenootjes maar ook ouders of grootouders.
Na het behalen van de nodige kennis is een queeste krijgt de deelnemer een beloning in de vorm van een “shields”. Er zijn talrijke shields te verdienen. Eveneens worden de scores van iedereen op een website gerangschikt.
“Hack Shields” kan over de ganse wereld worden gespeeld maar de meeste deelnemers komen uit Nederland waar de firma, die dit gerealiseerd heeft, gevestigd is.
”Hack Shields” kan ook onder begeleiding worden gespeeld met de steun van een gemeente en/of politiezone. Hiervoor bestaat er een betalende versie. Spelers kunnen steeds gratis spelen maar de gemeente of zone krijgt via een lidmaatschap een aantal voordelen en extra’s aangeboden om de kinderen ertoe aan te zetten dit educatieve game te spelen.

Kinderen digitaal weerbaar maken

Kinderen digitaal weerbaar maken

Onze kinderen en jongeren zijn echte pro’s als het aankomt op digitalisering, sociale media, … maar is het allemaal wel even veilig? Zijn de kinderen voldoende in staat om risico’s in te schatten? Met de workshop ‘Kinderen digitaal weerbaar maken’ wordt in klasverband gewerkt rond dit belangrijk topic! Aan de hand van stellingen, filmpjes, … gaan we op een interactieve manier aan de slag. Bovendien wordt op een speelse manier heel wat nuttige kennis aan de kinderen aangereikt die hen in staat stellen om veilig om te gaan met alle online tools. De workshop kan op aanvraag gegeven worden of de leerkracht kan zelfstandig met het lespakket aan de slag gaan.

Wat komt aan bod
  • Principes sociale media
  • Voor- en nadelen sociale media
  • Invloed/gevaren sociale media
  • Cyberpesten
Valse bankmedewerkers aan de voordeur!

Valse bankmedewerkers aan de voordeur!

De politiezone VLAS waarschuwt de inwoners van Kortrijk, Kuurne en Lendelede opnieuw na een recent feit, waarbij een oudere man bijna het slachtoffer werd van gewiekste criminelen.

Werkwijze

De ene dader belt eerst het slachtoffer op in het Nederlands, doet zich voor als bankmedewerker, en meldt dat er geld verdwenen is van de bankrekening. Na het telefoongesprek komt er telkens een tweede dader die zich voordoet als ‘collega bankmedewerker’ naar het huis van het slachtoffer, zogezegd om te helpen en

ING call spoofing

ING call spoofing

call spoofing beeldje

Wij willen uw aandacht vestigen op een momenteel lopende call spoofing op ING. Cyber criminelen doen zich voor als een medewerker van de fraudedienst van ING. Hiervoor maken ze gebruik van het nummer 02 547 58 71, een bestaand nummer van de ombudsdienst van ING.

Het betreft echter een call spoofing (het bestaande nummer wordt misbruikt).

Als iemand u van dit nummer op belt met de melding dat er verdachte transacties werden vastgesteld op uw rekening, mag u nooit direct

Blokkeren betaalapps na phishing

Blokkeren betaalapps na phishing

bron HLN

Banken zijn nu dag en nacht bereikbaar. Via deze weg is het gemakkelijker om je betaalapps te blokkeren indien je het slachtoffer wordt van een oplichter. Meer info vind je hier.

Hacken van je facebookaccount.

Hacken van je facebookaccount.

Pas op voor het hacken van jouw facebookaccount. Via een bericht op facebook wordt het slachtoffer in gebrekkig Nederlands op de hoogte gebracht dat hun account is gehackt. De hacker vraagt het slachtoffer snel actie te ondernemen. Dit door op een aangegeven link te klikken. Eenmaal op de link geklikt moet slachtoffer plots opnieuw inloggen, maar niks is minder waar.
Deze loginpagina is niks meer dan een kopie van de inlogpagina van Facebook en dus een soort contactformulier. Door deze

Pharming Argenta website

Pharming Argenta website

De voorbije week werden er bij de PZ Vlas verschillende aangiftes gedaan inzake oplichting via een valse website van Argenta.
Alle slachtoffers zochten de betalingsapp van Argenta op via Google en kwamen vooreerst terecht op de VALSE website ‘arguentsea.com/Be/Inlogger’.
De ECHTE website van de Argenta bank is https://www.argenta.be.

Zoek altijd een betalingsapp op via de officiële Apple of Google stores, deze zijn gecontroleerd. U kunt vaak ook een rechtstreekse link vinden vanop