Stop Phishing

Doopsel van een papieren schip

Net zoals een schip niet voor de haven is gemaakt, zo is ook een boek niet geschreven om op het bureau van zijn auteur te blijven liggen. Maandenlang nochtans, was het papier een gewillige
aanlegsteiger voor gedachten, die langzamerhand vorm kregen, met de digitale horizon in het verschiet. Van idee tot vlaggenmast, compleet met voor- en achtersteven en alles ertussenin, werd er bedacht en gebouwd, zin na zin, met uitgever aan stuurboord, en versgebakken cakes met koffie aan bakboord.

Vanop haar bureau op de Rooseveltplaats laat Patricia weten dat de gedrukte exemplaren zijn aangekomen, en er een hele vracht naar het Centraal Boekhuis vertrekt. Ze is enthousiast, dat kunnen de gedrukte regels onmogelijk verbergen. En de enige is ze beslist niet. Dankjewel dus, Patricia, om in dit idee te geloven, en ons gezwind doorheen het proces te loodsen!

Hoeveel boeken en schepen zouden in Antwerpen de afgelopen eeuwen tewater zijn gelaten? Toegegeven, er zijn nog wat producten bijgekomen in dat walhalla van scheepvaart en boekdrukkunst, maar die hebben wij gelukkig niet nodig om in hogere sferen te geraken.
De idee dat ons boek spoedig werkelijk in de Standaard Boekhandels zal liggen, overstijgt met gemak iedere roes. Bovendien kost het slechts 19,99 euro. Voor maar liefst 364 gram.

En het voelt bijzonder spannend, om de vrucht van je werk in het ruime sop te laten glijden. Hoe gemakkelijk je aan wal ook het roer in handen kon houden, zo moeilijk laat de zee jou de werkelijke koers bepalen. Want de elementen zijn onvoorspelbaar, en piraterij is nooit ver weg. Al zal dit boek met zijn 30 tips om je online veiligheid te verhogen, tegen die laatste dreiging voor iedereen een effectieve bescherming zijn. Maar waar je ergens mee naar buiten komt, of dat nu op een schip is of in een boek, voel je de wind, die soms uit vele hoeken tegelijk waait. En dan weet je het weer, dat niet alleen in de scheepvaart, maar beslist ook in de IT, de beste stuurlui aan wal staan.

Hoe onvoorspelbaar de koers ook wordt, één ding staat als een paal boven water: vandaag dopen de auteurs dit papieren schip met champagne.
Want dit is niet alleen een erg handig en nuttig boek, het is ook een boek dat leuk is om te lezen.
Laverend tussen pleziervaart en kustwacht, zal het je doen lachen en je tegelijk beschermen. Omdat het internet er is om van te genieten, zonder dat je averij hoeft te lijden.

Na zijn interview neemt de journalist mijn foto. Ik trek nog snel mijn hemd recht en strijk mijn baard glad.
Dan glimlach ik, en voel tevredenheid.
Al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn.

Boek bestellen kan hier.