Whaling / Whatsapp fraude

Whaling?
Gaan we walvissen spotten? Neen, jammer genoeg is het een nieuwe manier van oplichters om uw geld afhandig te maken.

voorbeeld van een frauduleus whatsapp berichtje
voorbeeld whatsapp bericht bij whaling

In een eerste stap zullen de cybercriminelen via sociale media zo veel mogelijk informatie verzamelen over hun slachtoffer. Spreekt jouw zoon of dochter je aan met mama, moeke of ma; de oplichters zorgen ervoor dat ze dezelfde termen zullen gebruiken om zich als jouw zoon of dochter voor te doen.

Eens ze deze informatie hebben verzameld volgt telkens een gelijkaardig verhaal. De gsm van jouw familielid is om de één of andere reden defect. Veelal is hij zogezegd in het water gevallen en kan men niet meer bellen. Ze sturen een berichtje via whatsapp met de vraag enkele dringende betalingen uit te voeren omdat ook hun bankapp op de telefoon niet meer werkt en ze anders zogezegd in de problemen komen.

Je wilt uiteraard jouw zoon of dochter helpen, dus bel je naar dit nieuwe nummer. Maar je hoort een ruistoon. Dit komt omdat de oplichters achter een computer zitten met whatsapp in plaats van whatsapp op een telefoontoestel te gebruiken. Zo denk je dat het verhaal klopt en voor je het weet betaal je voor duizenden euro’s aan dringende facturen om jouw zoon of dochter te helpen. In werkelijkheid stort je gewoon geld naar de rekeningen van de oplichters.

Wat moet u doen om dit te voorkomen?

  • Bel eerst eens naar het originele nummer van jouw zoon of dochter. Vermoedelijk zullen wel kunnen opnemen en je zult merken dat er niets aan de hand is.
  • Betaal nooit de voorgestelde rekeningen. Hoe graag je jouw zoon of dochter ook ziet, er is nooit een rekening die niet enkele dagen kan wachten. Zelfs niet van de belastingen.
  • Probeer op een andere manier in contact te geraken met jouw familielid via een vaste telefoon of een gsm nummer van hun partner, vrienden…

Toch slachtoffer geworden?

  • Bel ONMIDDELLIJK jouw bank om jouw rekening te blokkeren en te vragen de transactie te blokkeren.
  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Wij zullen eveneens proberen de transactie nog te blokkeren en ook de rekening naar waar werd gestort te blokkeren. Zo kunnen wij in veel gevallen het geld nog recupereren.
  • Bewaar alle sporen (whatsappberichten, telefoonnummers, rekeningen waarop gestort, enz.) en neem deze mee naar jouw aangifte. Liefst in digitale vorm.
  • Meldt het verdachte nummer en de verdachte rekeningnummers op safeonweb.be.
  • Verwittig directe familieleden zodat die ook niet in de val lokken.