Gaan we vissen? Neen, jammer genoeg proberen veel cybercriminelen u te laten geloven dat ze van een bank of een officiële instantie zijn.
Een phishing aanval kan vele vormen aannemen. U kan een mail ontvangen zogezegd uitgaande van uw bank. Dan zal gevraagd worden om uw codes in te vullen. Dit zou dan gaan om iets te deblokkeren of om een computerprobleem bij de bank of wat voor uitvlucht dan ook.
Een bank zal NOOIT om uw pincode vragen of vragen om verrichtingen met uw banklezer uit te voeren. NOOIT.
Een officiële instantie zoals itsme, de belastingen, de politie, enz. zal NOOIT om uw pincode vragen. NOOIT.
Er zal altijd een brief volgen of u kan zelf inloggen op de officiële voorziene websites en platformen. Nooit via een link. Echt hé, NOOIT. Maar dan echt NOOIT…
Ook bij aankopen op het internet moet u voorzichtig zijn. Koop online zoveel mogelijk bij een gekende website. Is er toch iets leuks op een minder gekende website, zoek dan eens wat reviews op het internet over deze website. Controleer ook de schrijfwijze, spellingsfouten en certificaten (https://) met de ‘s’ van secure of veilig.
Wat moet u doen om dit te voorkomen?
- Twijfelt u? Ga er nooit op in. Neem desnoods zelf eens contact op met uw bank of instantie ter bevestiging
- Geef nooit uw pincode op en voer geen verrichtingen met uw banklezer uit als u zelf niet het initiatief neemt.
- Stuur geen foto door van de achterkant van uw kredietkaart (daar staat de cvc-code op die gebruikt wordt voor aankopen op het internet.
- controleer websites voor u iets aankoopt op de juiste schrijfwijze in de URL (naam van de website) en het gebruik van een certificaat (https://) met de ‘s’ van secure of veilig. Zoek ook naar spellingsfouten. ING is niet gelijk aan IMG.
Toch slachtoffer geworden?
- Bel ONMIDDELLIJK jouw bank om jouw rekening te blokkeren en te vragen de transactie te blokkeren.
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Wij zullen eveneens proberen de transactie nog te blokkeren en ook de rekening naar waar werd gestort te blokkeren. Zo kunnen wij in veel gevallen het geld nog recupereren, ook van gekende websites als een bol.com en zelfs van crypto exchanges.
- Bewaar alle sporen (sms’jes, telefoonnummers, rekeningen waarop gestort, enz.) en neem deze mee naar jouw aangifte. Liefst in digitale vorm.
- Meldt het verdachte nummer en de verdachte rekeningnummers op safeonweb.be.