Vriendschapsfraude

Vriendschapsfraude

U leert een knappe man of vrouw kennen op het internet. Jullie beginnen te chatten en er worden persoonlijke verhalen uitgewisseld. De man is een kolonel uit het Amerikaanse leger en is uitgezonden op missie in een Afrikaans land. Daar werd hij door de vijand onderschept en werd zijn paspoort afgenomen. Hij heeft uw hulp nodig om de nodige administratie in orde te krijgen om een nieuw paspoort aan te vragen. Hij vraagt u te helpen met de nodige betalingen voor de nodige stempels.

Of die knappe Russische vrouw wil je graag ontmoeten en op reis komen naar België, maar ze heeft geen geld om een vliegtuig ticket te kopen. Ze zou zo graag met jou een romantische week in een Belgisch hotel doorbrengen om jouw cultuur te leren kennen.

Jammergenoeg zit achter die knappe man of vrouw een internet crimineel die wil inspelen op uw gevoelens. Eenzaamheid doet soms rare dingen met mensen.

Wat moet u doen om dit te voorkomen?

  • hoe sympathiek de man of vrouw ook overkomt, stort niets. De zee zwemt vol met mooie vissen.
  • controleer zijn of haar naam eens op open bronnen via het internet en sociale media. Vaak zijn er reeds berichten te vinden van mensen die al in de val zijn gelopen.
  • chat met de webcam aan. Meestal zullen ze wel zeggen dat hun webcam stuk is. Natuurlijk want die mooie knappe vrouw is een lelijke man met gele tanden.

Toch slachtoffer geworden?

  • Bel onmiddellijk uw bankinstelling om de transactie te blokkeren
  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Wij zullen eveneens proberen de transactie nog te blokkeren en ook de rekening naar waar werd gestort te blokkeren. Zo kunnen wij in veel gevallen het geld nog recupereren.
  • Bewaar alle sporen (e-mailberichten, chatberichten, screenshots, rekeningen waarop gestort, IP-adressen, tijdstippen, enz.) en neem deze mee naar uw aangifte. Liefst in digitale vorm.
  • meld de fraude op de chatwebsites waar u gewoonlijk mee werkt