Tips voor het beveiligen van je sociale media account.


Tegenwoordig zijn social media zoals Facebook, Twitter en Kik niet meer weg te denken. Bijna iedereen is wel te vinden op Facebook, waar dan ook ter wereld. De social media zijn al jaren mateloos populair. Met deze social media kun je vanuit Nederland bijvoorbeeld contact houden met je vrienden in Afrika. Maar toch is het gebruik van social media niet volledig veilig. De aanbieders zorgen ervoor dat je zo veilig mogelijk gebruik kunt maken van hun diensten. Sociale media zijn vaak gratis, maar je bent als gebruiker wel het product. Ze schotelen je vaak advertenties voor, op basis van je locatie. En er is ook nog een ander gevaar; dat door je internetverbinding af te luisteren cybercriminelen jouw accounts kunnen overnemen.

Bescherm je account tegen hackers.

Bijna iedereen is tegenwoordig op het internet actief. Het gevolg is dat daardoor hackers en andere criminelen het internet ook interessant vinden. Zo doen ze er alles aan om je account te hacken en over te nemen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld doen alsof je iemand om geld vraagt. Het slachtoffer denkt dan dat hij je helpt, maar in de praktijk maakt hij geld over naar de oplichters. Dat terwijl de hackers doen alsof jij het bent. Veel internetgebruikers gaan slecht om met hun wachtwoorden en online privacy.

Als je bijvoorbeeld in een openbaar café met wifi zit, dan is de kans groot dat ook cybercriminelen zijn ingelogd op datzelfde netwerk. Deze hackers kunnen je verbinding afluisteren en zien welke gegevens je verstuurt of naar welke websites je aan het surfen bent. Het is daarom belangrijk om je account beter te beveiligen met een VPN-verbinding.

Voorkom social engineering.

Op social media zoals Facebook zie je steeds vaker berichten staan met vragen als: “weet je nog wat je eerste school was?” “Welke bijnaam gaven je vrienden je vroeger?” “In welke stad ben je geboren?” Het lijkt daarmee onschuldig en veel mensen beantwoorden die vragen zonder erover na te denken.

Maar in de praktijk is dat niet het geval. Dit soort vragen op Facebook zijn vaak helemaal niet onschuldig. Dit soort berichten worden geplaatst door cybercriminelen. Dit noemen we social engineering. De cybercrimineel stelt dit soort vragen, omdat het vragen zijn die vaak voorkomen wanneer je je wachtwoord moet veranderen. Dit soort vragen zijn bedoeld om zeker te weten dat jij het bent die vraagt om je wachtwoord te veranderen. Als je dit soort antwoorden openbaar op Facebook geeft, kunnen cybercriminelen met deze antwoorden aan de slag gaan en proberen je wachtwoord te resetten. Je account wordt dan gekaapt, wat betekent dat de criminelen je account voorgoed over kunnen nemen.

Veilig internetten met een VPN-verbinding

Het is belangrijk om veilig te internetten met een VPN-verbinding. Op die manier kun je voorkomen dat je wachtwoorden kunnen worden afgeluisterd door cybercriminelen op hetzelfde netwerk. Uiteraard is het verstandig om voor ieder social media steeds een ander (veilig) wachtwoord te kiezen.

Wil je zeker weten dat je veilig aan het internetten bent? Gebruik dan een VPN. Deze afkorting betekent: Virtual Private Network. Je kunt er onder meer je IP-adres en locatie mee verbergen. Maar het is ook mogelijk om de verbinding versleuteld te laten verlopen. Dat betekent dat alle gegevens die je via de VPN-verbinding stuurt, eerst worden versleuteld. Daarna gaan de gegevens versleuteld door een denkbeeldige tunnel. Niemand kan in de tunnel komen en je daardoor afluisteren. Aan het einde van de tunnel worden de gegevens weer ontsleuteld en naar de website gestuurd die je aan het bezoeken was.

De website geeft vervolgens een reactie met alle informatie die je hebt opgevraagd. Ook deze gegevens gaan door de tunnel. Voordat de website bij jou op het scherm te zien is, worden de opgevraagde gegevens eerst weer versleuteld en ontsleuteld door de VPN-software die je op je computer moet installeren. Op die manier kan niemand je meer afluisteren.

VPN heeft nog meer voordelen.

Het gebruik van een VPN is niet alleen goed om je online privacy te verbeteren en je social media te beveiligen. Je kunt er ook blokkades mee ongedaan maken. Zo kun je bijvoorbeeld naar buitenlandse films, series en streams kijken. Op die manier heb je een veilige verbinding en toegang tot meer buitenlandse diensten, indien je voor een buitenlandse server kiest.