Phishingbende opgerold

man met handboeien

De Local Cyber Crime Unit (LCCU) van de politiezone VLAS heeft na maanden intensief speurwerk een grote vereniging van misdadigers kunnen in kaart brengen die zich bezig hielden met informaticafraude, in het bijzonder met phishing.

Onder leiding van de onderzoeksrechter werden er meer dan 20 verdachten geïdentificeerd. 7 verdachten, waarvan enkelen tot op heden hun betrokkenheid ontkennen, werden in dit dossier onder voorlopige hechtenis geplaatst. Mogelijks werden tientallen slachtoffers over het hele land door deze bende opgelicht.

Een aanzienlijke hoeveelheid van meer dan € 10 000 EUR aan luxegoederen werd in beslag genomen.  Mogelijks werd deze aangekocht met de opbrengsten van de phishing-activiteiten, doch hieromtrent wordt nog verder onderzoek gevoerd.

De bende had een duidelijk georganiseerde hiërarchische structuur met zogenaamde ‘bonkers’ of beheerders van phishing pannels (hebben de leiding over de organisatie). De  uithalers waren verantwoordelijk om het geld af te halen en moneymules te ronselen. De moneymules stelden hun bankrekening ter beschikking om het gestolen geld op te laten storten in ruil voor een deel van het geld of drugs. De ‘vissers’ waren verantwoordelijk om verdachte sms berichtjes te sturen naar de slachtoffers. Natuurlijk probeerden deze laatste hun identiteit af te schermen door gebruik te maken van id-mules. Met de identiteitskaart van deze laatste werden simkaarten aangekocht om de berichtjes te versturen.

Nog anderen waren verantwoordelijk voor de infogaring en kochten voor tienduizenden aan gelekte gsm nummers op de beveiligde kanalen van het platform Telegram.

Snelle aangifte is heel belangrijk

De politiezone VLAS heeft een duidelijk beleid om cyber crime aan te pakken. Cruciaal hiervoor is een snelle aangifte door de slachtoffers. Er wordt samengewerkt met externe partners zoals de banken om de rekeningen van de verdachten te blokkeren, met internetbedrijven als bol.com en debijenkorf.nl om bestellingen tegen te houden, met pakjesdiensten als bpost om pakjes te retourneren naar webshops en crypto exchanges om cryptomunten in beslag te nemen. 

Een snelle aangifte is een win-win voor het slachtoffer en de politiediensten. Het slachtoffer heeft zeer snel zijn of haar centen terug. Zo werd onlangs nog voor €1800 gestolen na phishing bij een meisje uit Lendelede op een woensdag namiddag. Ze diende onmiddellijk klacht in bij haar wijkkantoor. De samenwerking met de wijkagent, de LCCU en een crypto exchange heeft ervoor gezorgd dat ze haar geld integraal terug had op donderdag voormiddag.