Opgepast voor valse berichten ivm pakjes.

Er doet momenteel een verdacht sms-bericht de ronde dat van een pakjesdienst lijkt te komen.  Als je op de link klikt, wordt er gevraagd om een applicatie te downloaden om je pakje te traceren.  Doe dit zeker niet, want je toestel wordt op die manier besmet met het gevaarlijke Flubot virus

Gebruikers van Android-toestellen zijn hier kwetsbaar voor. Je kan het risico op smartphone virussen zeer sterk verlagen door enkel applicaties te downloaden uit een standaardapplicatiestore, zoals Google Play Store. Als je tijdens de installatie van een app een boodschap krijgt die de installatie verhindert of die waarschuwt voor de veiligheid, ga dan zeker niet verder. Gebruikers van iPhones gebruiken standaard de App Store van Apple en lopen op die manier minder risico.

Nog enkele tips voor een veilig gebruik van apps

  • Voor Android-gebruikers. Zorg ervoor dat de Google Play Protect is ingeschakeld als je toestel dit ondersteunt.
  • Verwijder regelmatig applicaties die je niet gebruikt en controleer regelmatig de gegevens die door je apps worden verbruikt om ongepast verkeer op te sporen.
  • Beperk de toegang van je apps tot het strikt noodzakelijke. Een rekenmachine-app heeft bv. geen toegang nodig tot je locatie of contacten.

Meer info