Internetcriminelen gestopt dankzij vlugge aangifte

Internetcrimineel

De politiezone VLAS vestigt de aandacht op het belang van een vlugge aangifte bij de politie wanneer je vaststelt het slachtoffer te zijn van internetcriminaliteit, het zogenaamde phishing. Heel recent konden zo 2 feiten aangepakt en opgelost worden.

Oplichting via tweedehands verkoopsite

Een dame (slachtoffer) uit Kortrijk wou op 11 december 2021 via Facebook Marketplace een spelconsole aankopen. De verkoper (dader) vroeg aan de dame om eerst een klein bedrag over te schrijven voor de verzendkosten. De dame ontving daarop een mail met een valse link. De link werd geopend en een klein bedrag werd overgeschreven met de bankkaartlezer. Vrijwel meteen daarna merkte het slachtoffer dat er vanaf haar rekening 7 online aankopen gebeurden, dit voor een totale waarde van meer dan 3.000 euro.

Het slachtoffer reageerde daarna alert door zo gauw mogelijk aangifte te komen doen bij de politie. Het Team Verder Onderzoek van de PZ Vlas kon tijdig de fraudedienst van de leverancier van de online aankopen contacteren en de levering stopzetten. Bovendien kon ook het bedrag teruggestort worden aan het slachtoffer.

Oplichting die start via een sms of whatsapp bericht

Een man (slachtoffer) uit Kortrijk kreeg op 15 december 2021 een sms, zogezegd van zijn dochter die zei dat zij een nieuw gsm-nummer had. De valse dochter (dader) vroeg aan haar vader om geld over te schrijven omdat er 2 dringende betalingen moesten gebeuren en zij dit zelf niet kon doen omdat de bank app nog niet geïnstalleerd was op de nieuwe smartphone.
Het slachtoffer ging mee in het verhaal en stortte zo’n 2.700 euro gespreid over 2 verrichtingen naar het rekeningnummer die de valse dochter had doorgestuurd per sms.
De dag erna zag de man zijn dochter, zij viel helemaal uit de lucht. Daarop werden de bankkaarten geblokkeerd, de bankinstelling ingelicht en aangifte bij de PZ Vlas gedaan. Dankzij deze vlugge handelingen kon het geld gerecupereerd worden en kon de politie de dader die achter de oplichting zit in beeld brengen. Het verder onderzoek loopt.

Blijf altijd alert met online betalingen en linken in e-mails en smartphone berichten

Iedereen die zich goed wil informeren en up-to-date wil blijven over cybercrime, kan terecht op gloednieuw website www.cyberpreventie.be. Deze gloednieuwe website werd gemaakt door de Local Computer Crime Unit (LCCU) van PZ Vlas en het stedelijk preventieteam van de stad Kortrijk. De site bevat een ruim aanbod aan preventiecampagnes, preventiefilmpjes, voorstellingen, educatieve pakketten en spelmethodes om cybercriminaliteit tegen te gaan en alle burgers, van jong tot oud, te informeren:

  • neem de nodige tijd en lees met aandacht het bericht· klik niet op de meegestuurde link
  • verifieer of het bericht, eventueel met authenticatie, via een andere methode of het juist is.
  • geef nooit codes, persoonsgegevens of bankgegevens door aan derden, evenmin een scan van uw identiteitskaart
  • voer geen/niet onmiddellijk betalingshandelingen uit